Foto de Geus is leverancier van Sony camera’s

Compact camera

De compact camera is er voor mensen die iets simpels willen dat wel wat zoom heeft en dat ook daadwerkelijk wat nut heeft boven bijvoorbeeld een smartphone. Echter zijn instelmogelijkheden beperkt ten opzichte van andere camera’s

prijsrange: € 80,- tot € 200,-

Superzoom compact camera

De Superzoom compact camera is geschikt voor mensen die wat meer willen dan de standaard compact camera. Zowel kwa zoom ( tot wel 35x ) als kwa instelmogelijkheden. Ook zijn er steeds meer camera’s die je kunt koppelen aan je smartphone. Uiteraard kan met al deze camera’s ook in minstens Full-HD filmen en komen er steeds meer camera’s bij waar je ook in 4K mee kan filmen.

Prijsrange : € 180,- tot € 450,-

Superzoom Bridge

De bridge camera heet zo, omdat het qua formaat en mogelijkheden een ‘brug’ probeert te slaan tussen een compact en systeemcamera. Deze camera’s hebben een grote veelzijdigheid. Ze hebben een nog groter zoombereik dan de compacte superzoom camera’s (tot wel 125x), maar zijn niet per definitie beter qua beeldkwaliteit. Vooral ook geschikt voor mensen die een wat grotere camera willen.

Prijsrange : € 250,- tot € 1000,-

Premium compact

Wil je ook van die mooie professioneel uitziende foto’s maken zonder het gewicht, grootte en vele knoppen van een systeemcamera? Dan is de Premium compact voor jou. Door de grotere sensor maken deze camera’s scherpere en minder ruizige foto’s dan die van de normale compact camera’s. Ook kun je je object mooier isoleren van de achtergrond, de achtergrond wordt waziger dan je object. Verder heb je natuurlijk zeer veel instelmogelijkheden en kun je ze koppelen aan je smartphone.

Prijsrange : € 350,- tot € 1200,-

Premium Superzoom

De ultieme allrounder, een camera die eigenlijk alles kan. Alle voordelen van de premium compact gecombineerd met een groot zoombereik. Bedoeld voor mensen die het beste willen in zowel foto als video zonder te hoeven wisselen met lenzen. Het formaat en gewicht is echter wel vergelijkbaar met een spiegelreflex.

prijsrange: € 700,- tot € 2000,-

Spiegel Reflex

Wil je het meest veelzijdige camera systeem dan is de traditionele spiegel reflex camera (DSLR – Digital Single Lens Reflex) de beste keuze, alles in kunnen stellen wat je wilt en een enorme keuze aan diverse lenzen om alle soorten foto’s te maken, van heel dichtbij ( macro ) tot heel ver weg ( tele ) en alles er tussenin. Uit te breiden met flitsers en allerhande andere accessoires. In elke prijsklasse en voor elk niveau is er iets dat bij je past.

Prijsrange : € 300,- tot € 6500,-

Systeemcamera

Welkom in de moderne tijd. De systeem camera (MILC – Mirrorless Interchangeable Lens Camera) is de moderne tegenhanger van de spiegel reflex camera, met alle mogelijkheden van eerstgenoemde en door het ontbreken van het spiegelhuis zijn er minder beperkingen. Ook word de optische zoeker vervangen door een digitale ( niet alle systeemcamera’s hebben een zoeker ), wat als voordeel heeft dat je altijd een preview ziet van de belichting en kleur nog voor je de foto maakt. Ook zijn de camera’s en lenzen vaak kleiner en lichter dan hun spiegelreflex broertjes wat in sommige gevallen ook als nadeel gezien word.

Prijsrange : € 300,- tot € 4500,-

Full Frame

Veel mensen vragen; wat is nu het verschil tussen een normale/APS-C systeemcamera of spiegelreflex en een Full-Frame camera. Het antwoord is simpel: Een Full-Frame sensor is 1.5x groter dan APS-C sensoren en 2x groter dan Micro four-thirds. Het voordeel hiervan is dat je bij dezelfde hoeveelheid licht minder ruis hebt en dat je uiteindelijk met de juiste lenzen meer licht kan creëren zonder dat je daarvoor een flitser moet gebruiken. Ook kan je nog meer je object isoleren van je achtergrond dan bij alle andere camera’s. Nadelen zij er echter ook: De camera’s en lenzen voor Full-Frame zijn over het algemeen groter, zwaarder en duurder. Alleen bedoeld voor de serieuze foto/videograaf.

Prijsrange : € 1000,- tot € 6500,-